Hózáporok birodalma – Negyedik nap – A méltó befejezés (2021.03.20.)

A mögöttünk álló három nap csodás pillanatokkal gazdagította agyunk időjárásért felelős virtuális könyvtárát, nem gondoltuk volna, hogy az utolsó napon még tovább lehet fokozni ezt a színes palettát. Az előző napoktól picikét eltérő áramlásban alakultak ki ezek a szinte helyben tipegő hózáporok, de pont ezért sikerült hosszú időn keresztül szinte pár lépésnyi távolságból megfigyelni sejtelmes kavargásukat.

Valamikor fél kettő magasságában egyre feketébb felhőalapok jelezték, hogy a légkörben felhalmozódott napenergiának köszönhetően hamarosan elérkezhet az erőteljesebb hózáporok fejlődése. Szurdokpüspöki környékére autóztunk ahol a napsugarak még további energiát szolgáltattak a tőlünk északara tornyosuló hófelhőknek. Tőlünk délre csak minimális felhőképződés volt megfigyelhető, jó helynek ígérkezett az általunk kiválasztott szántóföld fekvése.

Az első fotót 14:10 perckor készítettük a Mátra felett kialakuló hózáporról. Eszméletlen élmény volt ez a pillanat, hiszen mi ma napsütötte területen álltunk miközben tőlünk párszáz méterre sűrű hóesés kebelezte be a tájat.

Eközben tőlünk északra egy igen sötét felhőalap alakult, kíváncsian vártuk mi sül ki ebből a szépségből.

Látványos!

Nagyon nagy szerencsénk volt abban, hogy a csapadék nem jutott el hozzánk így viszonylag sokáig tudtuk követni az egyre erősödő tömböket.

Egyre több hópehely éri el a talajt

A csapadék gyengülését követően egy másik leshelyet kerestünk, innen is mesés hósávok díszítették a távolban magasodó Mátra vonulatait.

A nap egyre alacsonyabbra bukott mögöttünk melynek köszönhetően a hósávok is egyre színesebb ruhát öltöttek magukra.

Gyengécske de gyönyörű!

Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy azokon a területeken ahol folyamatosan hullott a hó maradt-e még valami a hófehér takaróból. Autóba pattantunk hát és a lent látott táj fogadott minket a hollókői elágazásban. A hó itt még mindig nagy pelyhekben hullott, télies hangulat uralkodott a környéken.

Tél a tavaszban

Az előrejelzések alapján az erőteljesebb hózáporok ideje egyenlőre véget ért, a következő hét második felétől tavaszias időjárás váltja téli pillanatokat. A mögöttünk álló napokban számtalan TIME-LAPSE felvételt is készítettünk melyeket az elmúlt évhez hasonlóan az év végi záró videónkban láthattok majd!